Založ si blog

Kapitola 3: Vincent je mŕtvy, nech žije Vincent!

Sú rôzne okolnosti, za ktorých prichádzame na svet. Chcení, nechcení, vymodlení či prekliati, v úlohe náhradníka. Predposledný deň v mesiaci marec sa po pôrode neozval detský plač. Chlapček bol mŕtvy.

Uplynul presne rok. Ten istý deň, tá istá matka. Tragédia sa rodine našťastie vyhla. Trauma z narodenia však nie. Život Vincenta van Gogha začal poznačený smrťou. Vincent Willem dostal meno po svojom mŕtvom bratovi.

Láskavý osud ho v tom však nenechal bez pomoci. O niečo neskôr ho obdaroval súrodencom, ktorý bol jeho oddaným spoločníkom. Kým si s Theom vytvorili nezlomné puto, pokúšal sa Vincent uspieť a prekonať životné traumy sám. Tichý introvert s povahou revolucionára sa neuspokojil s chodom vecí, ktoré nepovažoval za správne. Tvrdohlavo kráčal svojou cestou. I za cenu, že bola tŕnistejšia a trvala logicky dlhšie. Vnímavý, citlivý, empatický sa nenechal vmanipulovať tam, kde cítil nesúlad so svojím presvedčením.

Opakovaným pobytom v Londýne naberal životné skúsenosti. Najskôr ako obchodník s umením pre spoločnosť Goupil & Cie, neskôr ako sčítaný mladý muž s rastúcim záujmom o umenie a duchovný rozmer človeka. Londýn priniesol do Vincentovho života i prvé zlomené srdce. Nešťastne sa zamiloval do dcéry svojho domáceho, Uršuly. Po citovom sklamaní sa ešte viac utiahol do seba, no jeho úprimné srdce bolo plné lásky. Túžil byť potrebný a užitočný. Po intenzívnom štúdiu biblie, ktorú prekladal do viacerých jazykov, sa rozhodol nasledovať kroky svojho otca kazateľa. Odhodlaný zasvätiť svoj život novému cieľu, evanjelizácii chudobných, pracoval ako pomocný učiteľ v robotníckej štvrti na okraji Londýna. Vincent myslel srdcom a častokrát i na úkor seba. Preto, keď rodičia na Vianoce roku 1876 zbadali, v akom zúboženom stave sa nachádza ich milovaný syn, jednoducho mu odopreli vrátiť sa späť do Londýna. Zákaz však nesplnil očakávania a Vincent si zakrátko našiel iný kút biedy, kde by mohol byť nápomocný. Ocitol sa tak v nehostinnom uhoľnom kraji francúzsko-belgického pohraničia. Úplne bez prostriedkov ako posledný z najúbohejších spával na stohu slamy, staral sa o chorých, keď mohol čítal, maľoval a bol tomu rád. Nevysvetliteľná askéza iritovala všetkých, ktorým na Vincentovi záležalo. Asi najťažšie to znášal mladší brat Theo. Keď spolu konečne obnovili písomný kontakt, neváhal a talentovaného brata sa pokúšal prinavrátiť svetu umenia. Vedel, cítil, rozumel. Brat, ktorého by si želal každý. Len vďaka nemu si Vincent splnil svoj sen, v ktorom iba zdanlivo neuspel. Theo bol pre Vincenta požehnaním. Ako žiarivý maják dokázal bezpečne vyviesť svojho milovaného brata z vôd tých najtemnejších kríz. Hojivý balzam, životodarná sila, no aj on bol iba človek…

Vincent van Gogh, Sorrow, 1882
https://www.instagram.com/p/CnSdDELLFv-/

Sebaobetovanie mohlo byť pokojne druhé meno Vincenta van Gogha. V poradí tretím zásadnejším neúspechom v citovej oblasti bol nerovný vzťah s holandskou prostitútkou Clasinou Máriou Hoornikovou zvanou Sien. Kvôli plánovanému sobášu s ňou si pohneval celú svoju rodinu. Žena, ktorá ani napriek úpornej snahe Vincenta nehodlala zmeniť svoj životný štýl, mu pomohla vyriešiť dilemu a ich vzťah rázne ukončila. Napriek tomu, že on už hľadal spoločné miesto pre bývanie a plánoval sa postarať i o dieťa, ktoré nosila pod srdcom.  

Nešťastnému Vincentovi tak neostávalo nič iné, len vyliečiť si zlomené srdce a žiaľ i kvapavku. Sien mu okrem slobody darovala životnú lekciu a kresba s jej podobizňou, patrí k prelomovým počinom Vincentovej tvorby. Kresba, ktorú Vincent vyhotovil v troch prevedeniach dostala názov „Smútok“. Smútok ako nenápadný štartér Vincentovej umeleckej dráhy. Smútok, ktorý bol v ich vzťahu možno silnejšou emóciou ako láska. Vincent ju nechal ísť, no rozhodne na ňu nezanevrel. Opäť tu zohral výraznú úlohu brat Theo, ktorý mu pomohol prekonať náročné obdobie.

Priatelia, blízki. Blízki priatelia. Koľkokrát môžeme zomrieť v mene lásky? A koľkokrát sa znovu zrodiť?

© Elena Petrová

ISBN    978-80-570-4961-6

Kapitola 24: Gauguinove dievča (2. časť)

04.06.2023

Dávid bol preč. Bol čas to prijať. Je preč, bol preč. Bol niekedy s ňou? Je to dôležité? Mal na to právo. Očakávania druhých na tom nič nemohli nezmeniť. Ani ženská prirodzenosť patriť niekomu. Milovať, splynúť. Eli konečne pochopila, že jej existencia nezávisí od neho. Možno mal byť v jej živote len na krátky okamih. Spôsobiť náraz, aby zmenila uhol [...]

Kapitola 24: Gauguinove dievča (1. časť)

01.06.2023

„Spomienka na zlo sa rozplynie v dym. Zamat prikryje tŕne, utíši rany nášho svedomia. Sláva má malú cenu, keď sa zle postavený podstavec rúti k zemi pri najjemnejšom zafúknutí. Poctivci ju aj tak nevyhľadávajú. Samota je dobrá. Zabudnutie tak upokojujúce. Keď cítime, že sme zhrešili, túžime po vykúpení a súčasne sa obávame toho neznámeho, čo príde potom.“ [...]

Kapitola 23: Boh, diabol a ja (3. časť)

26.05.2023

Musíš uznať, že toto je čistý satan. Páni, k tomu si sa ako dopracoval? Zazrel som náhodou pri honbe na Horúčavu. Skvelé! Presne tieto som hľadala. Vidíš, stačilo si počkať. Gauguinove metamorfózy. Katalóg výstavy Múzea moderného umenia v New Yorku. Je tu všetko! Davidov nález odmenila nečakane letmým bozkom na líce. No teda?! Čím som si zaslúžil. [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 97209x
Priemerná čítanosť článkov: 2859x

Autor blogu