Založ si blog

Kapitola 6: Mohol ich zjesť?

Premotivovaný bulvár ešte ani nestihol priniesť všetky zaručené informácie k vražde Mary Ann Nicholsovej, keď sa na stránkach novín objavili správy o ďalšom brutálnom zločine. Ubehlo iba osem dní, odkedy vrah zaútočil po prvý raz. Evidentne sa už nemohlo dočkať. Vyhliadol si ženu podobnej výšky, postavy i veku. Jeho teritóriom sa stala štvrť Whitechapel. S rozdielom niekoľkých ulíc a dní, tak vyhasol život ďalšej ženy vo východnom Londýne.

Annie Chapmanová pôvodne plánovala prespať v nocľahárni na Dorset Street. Zvykla tam tráviť krátke okamihy odpočinku, kým svitne nový deň. Majiteľ, s ktorým sa poznali už dlhšie, prezradil, že keď ju okolo druhej videl odchádzať, mala čosi vypité, no o nič viac ako v ktorúkoľvek inú sobotu. Žoviálna, priateľská, v dobrej nálade pri odchode opakovala, aby jej sľúbenú posteľ neprenajímal nikomu inému. O chvíľu sa mala vrátiť aj s peniazmi. Bolo krátko pred šiestou hodinou ráno, keď ju našli vo dvore jedného z bytových domov na Hanbury Street.

Vrahova drzosť sa posunula o level vyššie. Rozohral bizarnú hru v náročných podmienkach. Útočil priamo pod oknami bytového domu. Iba šialenec by si pre vraždu vybral frekventované miesto v bezprostrednej blízkosti ľudského obydlia. Poľahky ho mohol prekvapiť náhodný okoloidúci či obyvateľ, ktorý odchádzal ráno do práce. Bolo pol šiestej. Možnosti ešte násobila latrína v zadnom kúte dvora. Akoby to zvýšené riziko vraha poháňalo vpred. Sebavedomému plánu odpovedal i ďalší parameter. Annie bola v čase krátko pred smrťou prakticky triezva. Napriek všetkým zjavným prekážkam ju neznámy páchateľ brutálne zavraždil priamo pod nosom plného domu bez akýchkoľvek problémov a čo viac, bez akýchkoľvek svedkov.

Telo Annie Chapmanovej bolo objavené pod schodmi iba pár krokov od vstupných dvier. S doširoka roztiahnutými nohami a vyhrnutou sukňou ho našli tak, ako ho zanechal vrah. Potupne pohodené pre obdiv širokej verejnosti. Podobne ako v prípade Annie Chapmanovej páchateľ svoju obeť najskôr škrtil, čím jej privodil stratu vedomia. Hematómy na krku i tvári spolu s opuchnutým jemne vyčnievajúcim jazykom podali o tom jasné svedectvo. Páchateľ tentokrát nezaváhal. Dokonalým ostrím preťal hlavné cievy v oblasti krku dvoma hlbokými rezmi vedenými zľava doprava. Smrť musela nastať okamžite. Obhliadajúci lekár George Baxter Phillips spozoroval na končatinách už rozvíjajúcu sa posmrtnú stuhnutosť. Ľavá ruka ostala prekrížená cez prsia. Baxter upozornil na extrémnu hĺbku rezov na krku. Naozaj sa páchateľ pokúšal obeti odrezať hlavu? Alebo iba vo vypätej situácii neodhadol svoju silu?

Vyšetrovaním bol poverený už známy koroner Wynne E. Baxter. K novému prípadu sa od začiatku snažil pristupovať obozretnejšie. Vrahovi sa však reparát podaril na výbornú. Žiadne trápne chyby, či zle nabrúsený nôž. Aby ukázal spokojnosť s prevedením svojej práce, obeť prešacoval a obsah vreciek poukladal úhľadne k jej nohám. Vražda Annie Chapmanovej bola aj na pohnutú dobu, v ktorej sa stala unikátnou.

Obeti chýbajú asi dve tretiny močového mechúra, časť vagíny a maternice. informoval o svojich zisteniach obhliadajúci lekár. Je pozoruhodné, že črevá boli vyňaté z brušnej dutiny a z doposiaľ neznámych dôvodov, umiestnené na rameno obete. Páchateľ postupoval premyslene a mimoriadne chladnokrvne. Nepoužil žiadne zbytočné ťahy. Aj pri odstraňovaní orgánov vykonal minimálne množstvo rezov. Celá práca mu trvala odhadom pätnásť možno dvadsať minút. Pozrite sa na steny domu. Sú drevené. Prakticky žiadna izolácia. To znamená, že vrah musel vykonať celú záležitosť absolútne potichu. Koroner bol ohromený. Po dokončení obhliadky sa obaja pristavili pri nohách obete. Doktor, ako by ste vysvetlili toto?! Baxter sa sklonil k starostlivo uloženým predmetom. Drevený hrebeň, kus látky a pár ďalších drobností.

Zrejme osobné veci obete. konštatoval lekár. 

Isteže, ale pozrite, ako úhľadne sú usporiadané.

Milý kolega, ja som lekár cez orgány, nie cez dušu. Rád by som Vás upozornil na iný detail. Všimnite si odreniny na prstenníku. Na tomto mieste sa určite nachádzal prsteň, možno prstene.

Pravdepodobne len nejaký mosadzný šmuk. Ženy tejto štvrti nechodia ovešané zlatom. Kvôli tomu by snáď nikto nevraždil.

O motíve si musíte rozhodnúť vy. Ja len podávam informácie, ktoré sú v mojej kompetencii.

Vrahovi by mohli poslúžiť ako trofej. No ak si zobral prstene, na čo mu preboha boli tie orgány?!

Fascinácia krvou by ma u páchateľa tohto typu páchateľa neprekvapila. Navyše, ľudské orgány sa dnes dajú celkom dobre speňažiť. Viete, že istý Američan zháňa vzorky materníc pre svoju knihu. Ponúka dvadsať centov za kus. Mám to z overeného zdroja. Ohľadom danej veci kontaktovali môjho blízkeho priateľa, kurátora múzea patológie. Verím, že budete diskrétny. V každom prípade, radšej počítajte s viacerými možnosťami. Do úvahy prichádza ešte jedna.

Aká?

Mohol ich zjesť. konštatoval Phillips s kľudom Angličana.

© Elena Petrová

ISBN    978-80-570-4961-6

Kapitola 24: Gauguinove dievča (2. časť)

04.06.2023

Dávid bol preč. Bol čas to prijať. Je preč, bol preč. Bol niekedy s ňou? Je to dôležité? Mal na to právo. Očakávania druhých na tom nič nemohli nezmeniť. Ani ženská prirodzenosť patriť niekomu. Milovať, splynúť. Eli konečne pochopila, že jej existencia nezávisí od neho. Možno mal byť v jej živote len na krátky okamih. Spôsobiť náraz, aby zmenila uhol [...]

Kapitola 24: Gauguinove dievča (1. časť)

01.06.2023

„Spomienka na zlo sa rozplynie v dym. Zamat prikryje tŕne, utíši rany nášho svedomia. Sláva má malú cenu, keď sa zle postavený podstavec rúti k zemi pri najjemnejšom zafúknutí. Poctivci ju aj tak nevyhľadávajú. Samota je dobrá. Zabudnutie tak upokojujúce. Keď cítime, že sme zhrešili, túžime po vykúpení a súčasne sa obávame toho neznámeho, čo príde potom.“ [...]

Kapitola 23: Boh, diabol a ja (3. časť)

26.05.2023

Musíš uznať, že toto je čistý satan. Páni, k tomu si sa ako dopracoval? Zazrel som náhodou pri honbe na Horúčavu. Skvelé! Presne tieto som hľadala. Vidíš, stačilo si počkať. Gauguinove metamorfózy. Katalóg výstavy Múzea moderného umenia v New Yorku. Je tu všetko! Davidov nález odmenila nečakane letmým bozkom na líce. No teda?! Čím som si zaslúžil. [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 98455x
Priemerná čítanosť článkov: 2896x

Autor blogu