Založ si blog

Kapitola 10: Viktoriánsky Street art

O Elizabeth Strideovej vieme, že ju vrah usmrtil bez predošlého škrtenia. Vysvetli mi prosím ešte raz rozdiel v mechanizme škrtenia a čistého podrezania? pozrel na Eli pohľadom, za ktorý sa vraždí.

Je to jednoduché. Pozri, pri škrtení sa tepna iba stlačí, čo zapríčiní, že prítok krvi do mozgu sa zmierni. Pri vyvinutí veľkej sily sa môže dokonca zastaviť, no keď útočník tlačiť prestane, prietok sa opäť obnoví. Ak by obeť nebola príliš dlho v bezvedomí, môže sa ešte prebrať. Tomu sa dá účinne zabrániť prerezaním tepny. Je to akoby si presekol zdrojový kábel. Ak by si dotyčnú chcel na poslednú chvíľu zachrániť, musel by si okamžite stlačiť ranu v mieste krvácania. Zastaviť krvácanie z veľkej tepny nie je vôbec sranda. Je tam obrovský tlak. Mozog je na stratu krvi, teda kyslíka veľmi citlivý. Prežitie by bolo malý zázrak.

Dávid sa chytil za krk. Rozumiem. Rizikom môže byť, že pokiaľ útočník pri škrtení nevyvinie dostatočnú silu, nie je vylúčený zápas, čím sa situácia môže ešte poriadne skomplikovať. Ako hovoríš, vrah musí postupovať efektívne. Má druhý spôsob nejakú výraznú nevýhodu, okrem toho, keď sa útočník netrafí…

Nemá sa veľmi ako netrafiť. Predstav si dvanásť – pätnásť centimetrovú čepeľ noža. Ostrie priložíš z boku. Eli prezentovala na sebe. Najlepšie by bolo, keby si stál za mnou. Potom stačí pritlačiť a potiahnuť.

S tebou by som zozadu robil úplne iné veci. povedal, akoby pre seba, no dosť nahlas, aby ho bolo počuť.

Ešte je tam riziko, žeby ho mohla zasiahnuť krv z rany. Čo máš ešte poznačené k Liz?

Vražda na verejnosti, vek aj výška obdobné ako u predošlých. Rozdielny bol jedine modus operandi. Liz bola nájdená v kaluži krvi s podrezaným hrdlom. Žiadne ďalšie zranenia. Preto prevládali tvrdenia, že vraha musel niekto vyrušiť. Ja si však myslím, niečo iné. Potreboval si odskúšať nový postup, získať istotu. Vražda Annie Chapmanovej, druhej v poradí bola perfektná, naplnená do najmenšieho detailu. Zdokonaľoval sa. Ako vylepšiť dokonalý zločin? Spáchať dva. Dve vraždy za noc. To bol jeho plán. V budove pod oknami ktorej vraždil, prebiehal práve večierok. Vedel, že mu bude stačiť len chvíľka, preto mu neprekážalo ani zvýšené riziko. Prítomnosť ľudí mu možno paradoxne dodávala odvahu. Našiel si tmavé zákutie hneď pri bráne. Pred očami všetkých, pred zrakom nikoho. Musel vedieť, čo si na takom mieste môže dovoliť. Určite nezamýšľal žiadnu veľkú akciu. Neuveriteľné. Mám až zimomriavky z toho, ako kalkuloval s každým detailom.

Súhlasím, toto nebolo dielo šialenca, ktorému čosi nevyšlo. Rozparovač demonštroval svoju prevahu. Tú fyzickú ukázal na obetiach, no v šachu dokázal držať políciu a nielen v čase Viktoriánskeho Londýna.

Bol svojím spôsobom geniálny.

Ale netreba veľkých slov pre malých ľudí…

Vieš čo teraz nutne potrebujem?

Netuším.

Cigaretu. Dávid otvoril balkónové dvere. Si predstav, už je tma. Nechcela si stihnúť večerný vlak?

Pôjde aj zajtra. Ešte sme len v polovici. povedala uvoľnene, kým si vystierala stuhnuté končatiny.  Čo znamená to SA v poznámkach? Máš to takmer všade.

Ukáž! Dávid zahasil nedofajčenú cigaretu v pohári od uhoriek. Street Art.

Nemyslíš vážne. Akože Jack Rozparovač zakladateľ  Street artu?!

A prečo nie? Odkaz spoločnosti. Možno chcel poukázať na aktuálne problémy, ktoré rezonovali. Teatralita vrážd by tomu odpovedala.

Hm.

Povedz mi, načo by sa sral s celou tou orgánovou inštaláciou? Načo by vyťahoval predmety z vreciek obete a ukladal ich k nohám?

Demonštrácia sily? Výsmech policajtom?! Prečo v tom chceš vidieť umenie?

A prečo ty nechceš?! Dávid popudlivo schmatol do ruky tablet. Street art je akékoľvek umenie vytvárané na verejných miestach. Motívy a objekty Street artu sú rozmanité ako ich autori. Vidíš! Akékoľvek umenie! zopakoval. Myslel som, že práve ty budeš mať väčšie pochopenie pre takýto druh uvažovania.

No tak snáď mi nechceš argumentovať wikipédiou?!

Eli, neštvi ma! Umelec ako narušiteľ priestoru. Nie je to jedno a to isté? Sama hovoríš, že estetická hodnota nie je prvoradá.

Takže ty za tým vidíš ruku umelca? potmehúdsky sa usmiala. Hm. Môžeme sa o tom pobaviť neskôr. Nedokončíme radšej prípad Catherine Eddowesovej?

Dávid prevrátil oči a protestne si šiel zapáliť. Po chvíli už opäť pokračovali. Takže v noci z 29. na 30. septembra našli Catherine Eddowesovú bezvládne ležať na ulici. Ešte žila. Vysvitlo, že je len opitá ako delo. Policajti ju museli doslova odvliecť na policajnú stanicu. Akonáhle trochu vytriezvela, dožadovala sa pozornosti. Začala vykrikovať, nahlas pospevovala a to sa policajtom, ktorí si v službe chceli trochu zdriemnuť nepáčilo. Zakrátko to vzdali. Vyhlásili ju za triezvu a prepustili. Stanicu v Bishopsgate opúšťala okolo jednej po polnoci. Netrvalo dlho a ak som dobre počítal, približne o pol hodinu sa stretáva s Rozparovačom. Potom to šlo ráz na ráz. Vrah sa okamžite chopil príležitosti. Ani na moment nezaváhal. Bol taký odhodlaný, že nehľadal žiadne zákutia. Vraždil priamo na námestí Mitre Square, kde bola vzhľadom na chatrné osvetlenie dostatočná tma. Neveľká plocha okolo dvadsať metrov štvorcových obkolesená budovami. Kate usmrtil rovnakým spôsobom ako Liz zhruba pred hodinu.

Výborne. Skvelá práca.

Vďaka, ale ten Street art nevyžehlíš. U Kate neostalo iba pri prerezaní krčnej tepny. Kompletná akcia s útokom na brušnú dutinu a inštaláciou orgánov. Novým prvkom v mode operandi bolo posmrtné zohavenie tváre. Zvláštne boli najmä trojuholníkové rezy na lícach. Rezy na tvári boli vedené rôznymi smermi. Obeti odstránil tiež špičku nosa, prerezal viečka, dokonca odrezal časť ucha. Poranenia brušnej dutiny a inštalácia orgánov boli podobné ako u Annie Chapmanovej. Rozparovač tentokrát odstránil skoro celú maternicu a ľavú obličku, ktoré si odniesol so sebou. Odrezanú časť ucha nechal na mieste činu. Čo je tiež divné, pretože ten kúsok vložil obeti do šiat. Malo to niečo symbolizovať?

Určite. Navyše to sľúbil.

Čo?! Komu?!

V liste.

Rob si srandu! Dávid nevenoval pozornosť poznámke, ku ktorej ho neviazala žiadna spojitosť. Poznámke, ktorá rozhodne nebola bezvýznamná. Môžeme predpokladať, že v momente, kedy svoju obeť napadol, stál za ňou. Nemohla ho teda vidieť iba počuť. Jej ucho ako svedok zločinu. Alebo?

Veľmi pekná dedukcia, aj keď nehovorím, že správna. usmiala sa Eli.

No dobre, poďme dokončiť, kým nie sme totálne morbídni.

A sme?

Už mi to ide krkom. Nedá mi pokoj tá prvá štvorica obetí. Od Mary Jane sa líšili vo viacerých parametroch, ale napriek tomu ich všetky niečo spájalo. Ale čo? Boli staršie, mali v priemere okolo štyridsaťpäť, ona v čase smrti len dvadsaťpäť rokov. Ony brunety, ona blondína. Trpeli rôznymi chorobami, chýbali im zuby, na rozdiel od mladej, o ktorej sa hovorilo, že vyzerá ako niekto z lepšej spoločnosti. Skôr než sa presťahovala do Whitechapelu, pracovala v luxusnom nevestinci v západnom Londýne. Keďže som vychádzal z toho, že vrah si ich vyberal na základe vonkajších rysov, sústredil som sa na tie. Snažil som sa nič nezanedbať. Bližšia charakteristika obetí by mohla byť zaujímavá, ale asi neužitočná. Všetky bez rozdielu boli plnoštíhle. Všetky z nich už boli niekedy vydaté. Väčšina mala aj deti, no žili spolu, staral sa o nich otec alebo iný blízky príbuzný. Akú úlohu zohrával pri výbere alkohol? Niektorí ho označovali za potenciálny motív.

Nespochybňuj, čo si už raz vylúčil. Sám vieš, že nie všetky obete boli pod vplyvom. Isteže, ak by motívom bola averzia k alkoholu, alebo notorikom, vypovedalo by to čosi o vrahovi. Tu sa ale nemáme čoho chytiť. Ukážeš mi ešte tú tabuľku. Natiahla ruku k Dávidovi. Solídne. Toto si môžeš smelo pridať do seminárky.

S tým celkom počítam. Aj keď pôvodne som ju robil, aby som sa nestratil v tom kvante údajov.

Paráda, tak už stačí doťuknúť Mary Jane.

Začnem asi odlišnosťami. Mary Jane Kellyová vyzerala inak ako jej predchodkyne a aj miesto vyzeralo inak ako predošlé miesta činu. O jej vizuále sme sa už bavili. Bola mladšia a čo je podstatné aj vyššia. Jediná z obetí mala nad 160 cm. Merala presne päť stôp a sedem palcov, čo predstavuje 169 cm. Najvyššia z úvodnej štvorice merala 157 cm. To je úctyhodný dvanásť centimetrový rozdiel. Vrah ju usmrtil rovnakým spôsobom ako dve predchádzajúce. Zrejme útočil zozadu, nožom zasiahol krk v mieste veľkých tepien. Hlbokým rezom ju zbavil vedomia. Preniesol ju na posteľ.

Moment. Čítal si len materiály odo mňa?

Myslím, že áno. Prečo?

Uznávam, mal si toho na prvýkrát dosť veľa, ale zrejme si si niečo domyslel. S telom Mary Jane Kellyovej sa síce manipulovalo, no iba tým spôsobom, že bolo v rámci postele presunuté z pravého rohu viac doľava. K usmrteniu musel dôjsť, keď ležala v posteli, nie v polohe kedy stála. Svedčia o tom striekance krvi na drevenej stene a množstvo nahromadenej krvi vpravo.

Aha, to by ale znamenalo, že vrah ju mohol prekvapiť v spánku?

V zásade áno.

Trochu si mi teraz narušila koncept, ale dokončím. Zranenia v tvárovej časti boli obdobné ako u Kate Eddowesovej. Nenašiel som však ani zmienku o tom, že by zopakoval špecifické trojuholníkové rezy na lícach. V pitevnej správe sa píše o nepravidelných rezných líniách, ktoré viedli všemožnými smermi pričom odobrali tvári jej charakteristické rysy. Prerezané a čiastočne odstránené bolo obočie a časti ušných boltcov. Poranenia na tele boli asi najrozsiahlejšie zo všetkých obetí. Kruhovými rezmi odstránil prsia, čo urobil prvýkrát. Jedno vložil obeti pod hlavu, druhé položil k jej pravej ruke. Pod hlavu umiestnil aj maternicu s obličkami. Najväčšie kusy z oblasti brucha a stehna položil na malý stolík k nohám postele. Mäkké tkanivá z pravého stehna odstránil takmer kompletne. Pravé stehno bolo obnažené až na kosť. Z ľavého stehna stiahol kožu a svaly až po oblasť kolena. Vyrezal genitálie a tkanivo z oblasti slabín. Do priestoru doširoka rozkročených nôh umiestnil pečeň. Otvoril hrudnú dutinu, čo urobil po prvýkrát. Vytrhol časť pľúc, narušil perikard a vyňal srdce. Srdce si odniesol so sebou. Na tele zanechal ešte ďalšie rozsahom menšie zranenia, ako prerezané medzirebrové priestory, ktoré spolu s ostatným odkazujú na vrahovu fascináciu krvou.

Videl si fotky z miesta činu?

K tomu sú aj fotky? Robíš si srandu?!

Len pár v čiernobielom prevedení a nie príliš dobrom rozlíšení, ale mal by si ich vidieť.

No ja ti neviem… A čo dostanem? skúsil Dávid nečakane profitovať z nechutného zážitku.

Počúvaj ty ekonóm…

Som samé ucho!

Áčko zo seminárky!

Dobre, ale ak nie, prídem si po kompenzáciu.

V pohode. Eli sa predklonila k počítaču, aby našla fotografie na internete. Dávid si nenápadne odsunul stoličkou a užíval si výhľad. Čo robíme tam vzadu? odhalila jeho zámer.

Nemyslíš, že tých ohavností bolo už dosť?! Potrebujem nejaké bolestné. Nevzdával svoje snaženie. Z euforického rozpoloženia ho vytrhol až pohľad na obrazovku. No Kriste! vyhŕklo z Dávida pri pohľade na dobovú fotografiu.

Viem, kvalita nič moc… Pozri ešte na túto vizualizáciu. 3D vizualizácia odpovedala nálezom zo súdnej správy prípadu Mary Jane Kelly.

Čo to dopekla?! Dobre, pamätám si, že prsia boli odstránené kruhovými rezmi, ale povedz mi, prečo z toho robil kvety?

Môžeme sa o tom pobaviť, keď dokončíme profil.

Prečo až potom?

Najskôr práca…

A čo sme akože robili doteraz?

Sumarizovali údaje k prípadom.

Kým Dávid ešte energicky listoval v materiáloch, na Eli začala doliehať únava. Viečka oťažievali čoraz viac. Kašli na papiere, dáme to z hlavy. Aj tak máme všetko v živej pamäti. posúrila ho.

Nechcel by som niečo dôležité zanedbať.

Veď sme tým prešli dopodrobna. Múdrejší už nebudeme. V najhoršom doplníme zajtra. zívla.

Kľudne si pospi. My si s Rozparovačom vystačíme. Pri týchto slovách ožila. Podráždili ju ako štípanec od komára. Tak mi povedz, čo máš. Akým vrahom bol Jack Rozparovač?

Sériový, zatiaľ nejednoznačnej klasifikácie. mrzuto odpovedal Dávid. Nemal rád, keď mu iný určoval tempo. Páchateľ piatich kanonických vrážd, pomerne inteligentný, možno nadpriemerne. Ovládal aspoň základy anatómie. Mohol, ale nemusel byť lekár. Keďže svoje činy detailne plánoval, môžeme ho označiť za organizovaného sériového vraha.

Mohol byť Rozparovač napríklad žena?

Vzhľadom na Chapmanovej prstene, neviem, neviem. Mrzutosť sa razom premenila na žart. Teraz vážne, ženu by som z okruhu podozrivých vylúčil. Páchateľ disponoval značnou fyzickou silou. Obete usmrtil bez akýchkoľvek známok zápasu. Pri škrtení vyvinul taký tlak, že v podstate nemali šancu zareagovať. Telesnú výšku a váhu páchateľa si asi netrúfnem odhadnúť, ale mentálne sa prejavoval ako psychopat, ktorý nemal z ničoho strach. Vraždil na ulici či v bezprostrednej blízkosti ľudských obydlí, čím demonštroval svoju prevahu, drzosť až aroganciu, vlastnosti typické pre narcistickú osobnosť. Zatiaľ spokojná, slečna Freud?

Výborne, výborne. Mám z teba radosť. Ako narcis sa rozhodne prezentoval. A čo sa týka telesných parametrov vraha, z toho, čo vieme o obetiach by sme ich mohli určiť aspoň čiastočne.

 Súhlasím, nemusel byť vôbec vysoký, pretože jeho obete boli nižšieho vzrastu…

Si pozorný. Podľa rezov na krku obetí, nemohol byť medzi ním a obeťami veľký výškový rozdiel. Môžeme počítať s výškou približne 170 cm.

Myslíš, že iba toľko?

Áno. Ťažiskové partie, ktorými vyvíjal silu pri škrtení, boli podľa súdnych správ situované do hornej polovice tela. Ako napríklad u námorníkov, robotníkov, manuálne pracujúcich, ktorý zdvíhajú ťažké bremená. Zabudnime na obraz, ktorý poznáme z filmov.

Jasné! Žiadny gigant ani elegán, ktorý na seba strháva pozornosť vzhľadom gentlemana v čiernom plášti a cylindrom na hlave. Musel byť nenápadný. Nižší vzrast by tomu odpovedal.

Navyše tento predpoklad potvrdzujú aj rezy na krku, ktoré zľava doprava slabli. Ani si nevšimli, ako sa navzájom vo svojich dedukciách dopĺňajú.

Zaujímavé. Nevadí, ak si to nahádžem priamo do kompu?

V pohodičke. Zatiaľ si odskočím. vstala a zamierila do kúpeľne. Cestou späť si všimla koľko je hodín. Vieš, že už je pol jednej?

Ale? Ešte sa ti nechce spať? Oddýchni si, zatiaľ to doklepem.

Možno, sa na chvíľu natiahnem. opäť zívla a ľahla si do Dávidovej postele.

© Elena Petrová

ISBN    978-80-570-4961-6

Kapitola 24: Gauguinove dievča (2. časť)

04.06.2023

Dávid bol preč. Bol čas to prijať. Je preč, bol preč. Bol niekedy s ňou? Je to dôležité? Mal na to právo. Očakávania druhých na tom nič nemohli nezmeniť. Ani ženská prirodzenosť patriť niekomu. Milovať, splynúť. Eli konečne pochopila, že jej existencia nezávisí od neho. Možno mal byť v jej živote len na krátky okamih. Spôsobiť náraz, aby zmenila uhol [...]

Kapitola 24: Gauguinove dievča (1. časť)

01.06.2023

„Spomienka na zlo sa rozplynie v dym. Zamat prikryje tŕne, utíši rany nášho svedomia. Sláva má malú cenu, keď sa zle postavený podstavec rúti k zemi pri najjemnejšom zafúknutí. Poctivci ju aj tak nevyhľadávajú. Samota je dobrá. Zabudnutie tak upokojujúce. Keď cítime, že sme zhrešili, túžime po vykúpení a súčasne sa obávame toho neznámeho, čo príde potom.“ [...]

Kapitola 23: Boh, diabol a ja (3. časť)

26.05.2023

Musíš uznať, že toto je čistý satan. Páni, k tomu si sa ako dopracoval? Zazrel som náhodou pri honbe na Horúčavu. Skvelé! Presne tieto som hľadala. Vidíš, stačilo si počkať. Gauguinove metamorfózy. Katalóg výstavy Múzea moderného umenia v New Yorku. Je tu všetko! Davidov nález odmenila nečakane letmým bozkom na líce. No teda?! Čím som si zaslúžil. [...]

zosuv svahu, klokočina, nitra

Na nitrianskom sídlisku Klokočina došlo k zosuvu svahu

23.04.2024 16:30

Podľa predbežných informácií bol zosuv spôsobený haváriou na vodovodnej prípojke alebo vodovodnom potrubí.

pellegrini

Pellegrini absolvoval fotenie na oficiálny portrét. Novinkou bude pozadie s vlajkou

23.04.2024 15:58

Zvolený prezident Peter Pellegrini chcel, aby z fotografie vyžarovala aj národná hrdosť. Vyzdvihol preto novinku.

nehoda tragická

Pri Šali došlo k tragickej nehode, čelnú zrážku áut neprežili traja ľudia

23.04.2024 15:29, aktualizované: 16:13

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane dvoch pozemných ambulancií ZZS a záchranárskeho vrtuľníka.

Ana Estradová

V konzervatívnom Peru vykonali vôbec prvú eutanáziu. Ana Estradová trpela nevyliečiteľnou chorobou

23.04.2024 15:09

Ana Estradová bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko. Súdny spor, v ktorom jej bolo priznané právo podstúpiť eutanáziu, viedla a vyhrala za pomoci ombudsmana pre ľudské práva.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 98218x
Priemerná čítanosť článkov: 2889x

Autor blogu